Livet enligt Anna

Följ min vardag med kost, träning, motivation, studier, kärlek och mammaliv!

Anna vs visdomstand 1-0 :)

Kategori: Allmänt

Ja, nu är den borta!!! Gick riktigt bra ändå, om fort är det samma som bra!? :) Öm i munnen och bankande huvudvärk i ett dygn nu men det är det säkert värt!! Nu ska jag läka, sluta med penicillin (i helgen), träna och äta massa gott och nyttigt!!

Nästa vägning skulle jag vara sååå glad om jag når 10% för då håller jag min egen (ganska tajta) planering!!! hoppas hoppas!!!

Idag blir det dock lite choklad! Annars klarar jag nog inte av 3 barn och 6 hundar! ha ha. Mina föräldrar ska iväg på kryssning så då blir det lite extra hundar! :)

På söndag fyller min kära far år också så då blir det lite tacos-mys ute hos dom! <3

Kram på er alla

mutter, mutter...

Kategori: Allmänt

...nja inte är jag nöjd med dagens resultat... men det var oxå väntat... -0,2 visade vågen :/ Har hööga krav på mig själv så jag är inte så glad....

Nu längtar jag efter den vanliga vardagen, med god mat och daglig motion! Först ska morgondagen dock passera, förhoppningsvis utan problem...tanden ska ju nämligen bort! :O

SEN kommer "VV-Anna" tillbaka med besked! ;) Har lite mumsiga recept på lut också så HÄNG MED, vänner!

Kramar// A

 

S U C K

Kategori: Allmänt

...Japp, jag åkte på magsjukan i natt... Brukar alltid klara mig, men eftersom jag är mitt i en penicillinkur så har jag väldigt dåligt immunförsvar... klen idag och såå less!!!

Bara inte hela sportlovet försvinner pga dessa baciller...

G L A D !

Kategori: Allmänt

I dag kan jag öppna min mun och gapa för fullt för första gången på 10 dagar!!!!!!!!!!!!

Gör fortfarande ont och det är ju inte så konstigt eftersom tanden sitter kvar :/ Men det visar ju iaf att tabletterna verkar! Mår piss av dom och är såå trött, men just nu är det väl värt det! Längtar efter att tanden är borta, tabletterna slut och och munnen läkt!!

I fredagskväll åkte min lilla dotter på magsjukan :(.

Alltid lika tråkigt att bli låst i huset, speciellt när man hade lite inplanerat...Hoppas vi andra klarar oss (men har inget större hopp om maken, som brukar åka på det mesta, jag brukar klara mig.)

Idag tar jag tillbaka kontrollen!!!!! Nu är det skriva och räkna points som gäller!!! Har kommit av mig med det en hel del, nu när jag varit som sämst. Och jag MÅSTE skriva!!! Det är då jag går NER  i vikt!!! Idag blir det omelett till lunch, och lax med ugnsrostade grönsaker till middag. :)

Hoppas temperaturen blir bättre snart också så jag tar mig ut på promenad! Saknar både motionen och att umgås med min kära Linda! :)

 

Kram på er

1 vecka utan att kunna gapa ordentligt, idag!

Kategori: Allmänt

...Ja, inte blir jag bättre i käken! Men efter att ha träffat två läkare som har sagt samma sak - käkledsinflammation - så tror man ju på dom!!! Man har ju ingen aning om själv! Och läkaren som jag träffade på akuten (som för övrigt var otroligt stressad) sa att han kände att det var en inflammation i käken!

DOM HADE FEL!!

Jag tycker att det här är skitjobbigt! Jag drömmer om mumsiga smörgåsar och smaskiga köttbitar! Saknar mat som man får tugga ordentligt!
Har ingen ork och är trött som ett as. Saknar motionen också...

Eftersom värken går ner när tabletterna verkar som mest så hade jag fortfarande lite misstankar om att det är visdomstanden som är boven... talade om för båda läkarna att jag första dagen trodde att jag hade tandvärk och sen inte kunde öppna munnen. BÅda två tittade ner i halsen (!) och sen var det bra...
Igår hade jag lessnat och ville iaf kolla visdomstanden för att om inte annat kunna stryka den!

Kom till tandläkaren och hon ser direkt att min visdomstand har växt rakt ut i kinden och jag har bitit mig i kinden ett tag... sår, inflammation och svullen!
Går nu på maxdos med både diklofenak och penicillin och på torsdag ska dom ta bort tanden!
Vilken resa!

För övrigt vill jag gärna ha vår NU tack! :)

Förlåt för min klagovisa, men jag vill både skriva av mig OCH komma ihåg detta! :)

På återseende! // A

# 7: Mitt förhållande till godis/snacks

Kategori: Allmänt

Det enda positiva med den här överskriften är att jag aldrig har varit så mycket för snacks!! :)

GODIS, däremot....oj oj oj....godisråtta, sockertok, chokladgalning, läskhinkare -you name it- JAG ÄR ALLT!!
Och jag har haft vääldigt svårt att kontrollera det från tonåren och uppåt..
Jag börjar dock lära mig nu, men har (och kommer säkert alltid få) "återfall" då det är svårt att stoppa!
Föder jag mitt sockerbegär så är jag som en skenande häst, och det kan ta dagar innan jag tar mig ur "goffandet".

Allra mest är det väl mjölkchoklad som har varit boven, men ibland har det varit så gott som allt jag har kommit över...

Usch och fy...jag skäms..

 

stjärna nr 3

Kategori: Allmänt

...la jag vantarna på igår! :) Hade ju iof bara 0,3 kg kvar till det och vågen visade -0,6 så inget jätteminus, men med tanke på att jag mest har suttit o druckit smoothiesar och inte rört på mig när jag haft så ont...
Nu är det - 9,3 på 6 veckor.

Längtar efter att allt ska vara som vanligt igen. Känns ganska bra i käken när tabletterna verkar...men inte annars. Varit otroligt yrslig idag så jag vill inte stå upp med Oscar. :/

Idag ska jag laga riktig mat iaf! Hittat en gratäng med philadelphia-vitlök och broccoli. Låter gott.

Gäller förresten att snåla nu! Höll på å få dåndimpen i går när jag öppnade kuvertet till elräkningen!!! :( Fy bövelen!!

Återkommer..

Kram på er

#6: Mitt förhållande till mat

Kategori: Allmänt

Jag älskar mat! Tycker det är jättekul o laga god mat! Tycker det är mindre kul o diska :) (snaart diskmaskin hoppas jag)
Tycker oxå om att baka matbröd! :)
Mat har aldrig varit ett problem egentligen! Alltid varit nyttig, MEN storleken på portionerna har varit en rejäl bov!!
(och allt jag ätit emellan måltiderna, men det kommer vi till nästa gång)

Favoriten på hela dagen har nog altid varit frukost! Kan sitta läänge och har nog aldrig skippat en frukost! :)


Onsdag igen!

Kategori: Allmänt

Snart dags att åka till BVC och väga lilleman! Han blir så stor och det händer grejer varje dag!! 
 
På eftermiddagen är det dags för vågen igen! Får se hur det går idag! Inte många promenader denna vecka och nästan bara flytande kost (men tro inte att det är så points-billigt :)!).

Kändes bättre med käken igår kväll och jag kunde gapa ganska bra, men nu på morgonen är det tillbaka på ruta 1 igen. :/ Hoppas det blir bättre igen under dagen!

Tänker på mumsig maat hela tiden! ha ha ;)

"Hörs" ikväll!

Alla hjärtans dag!

Kategori: Allmänt

Så länge jag kan minnas så har jag bakat eller lagat något lite extra gott på denna, kärlekens dag... I dag har jag inte ork eller lust till något. Käken är inte bättre, snarare sämre än i lördags. I går hade jag sån fruktansvärd  värk/smärta så jag bara grät. Pallrade oss i väg till svärföräldrarna på eftermiddagen (mest för barnens skull). Där försökte jag tugga i mig lite mat ( för svärmor lagar så gott), men det gjorde bara saken värre...

I dag var jag till läkare igen pga att jag ville kolla sänkan (det gjordes inte på akuten!), den såg iaf bra ut och medicinen hjälper ganska bra nu iafi kombination med alvedon...
Har köpt en ask med chokladhjärtan till barnen och maken som dom får dela på, dagen till ära! :)

Har köpt hem en massa bakterier idag :) dvs verum hälsofil, proviva och bravo friscus. Även havremjölk med vitaminer o fibrer och frukt så nu blir det till o mixa en hel massa! kokt ägg går oxå att peta in så jag får i mig lite protein. Räknar inte points just nu...Men så fort jag är bättre så är det bara att ta tjuren vid hornen igen!!

Något skoj i det hela är iaf att jag fick på mig ett par byxor i morse (med marginal) som jag bara fick upp till knäna i julas! Kändes braaa!

Hej så länge!

bättre lördagar har man ju haft...

Kategori: Allmänt

...Kom hem från akuten för en timme sen... har fått en inflammation i vänster käkled som har gjort att den har  LÅST sig!! :( Flytande föda just nu och HUR tråkigt som helst!!!! Får upp munnen knappa två centimeter så jag kan prata som tur är!
Hoppas att antiinflammatorisk medicin hjälper...

På återseende, vänner!

#5: Min självkänsla

Kategori: Allmänt

...Är i botten, existerar egentligen inte! Har varit så alldeles för många år nu...Men DET ska jag ändra på!!! :)

Vågresultat och stolthet! :)

Kategori: Allmänt

Hej goa vänner! :)

Gick faktiskt riktigt bra idag oxå! Vågen visade -1,1 kg, vilket betyder -8,7 kg totalt! Ingen motion på hela helgen så jag är väldigt nöjd med viktresultatet denna vecka! :)

En av nyheterna denna vecka var viktväktargodis som var riktigt mums!:) fyllda rån med segt skum och kolasås i!! 6 stycken för 30 kronor och STORA var dom. Mycket att tugga! Och det bästa av allt Bara 1pp/st!!!! :)

liten bild, men jag orkade inte leta efter någon större! :)


Stolthet var det ja! :) Nu har jag verkligen kommit in i det här med att skriva checklista! Jag har skrivit upp ALLT jag ätit i 5 veckor nu. Och det bästa med att få det till en vana är att man inte vill fuska! :) Man kan nästan inte fuska!
Idag var det ju tänkt att jag skulle unna mig CHOKLAD! För en stund så kom "gamla Anna" fram. Jag planerade att glufsa i mig 250 g choklad (min favorit: belgiska sjöfrukter), väl medveten om att det handlade om 39 pp!!
När jag sen stod på affären, efter att först stått på vågen och sen "rättat till" mitt låga blodsocker INNAN jag gick in på affären. Så var jag FAKTISKT inte ett dugg sugen på att äta choklad tills det nästan känns som att jag kommer kräkas! ;)
Jag köpte en kexchoklad och en liten mörk chokladbit i stället och var/är jätteöjd med det  OCH STOLT över mig själv!!! :)


Idag har jag och min kära, kära vän L planerat en liten mysweekend, bara hon och jag, i slutet på mars! Då tänkte vi åka till stockholm och gå på Romeo o Juia på Göta Lejon och sen sova på hotell! Hur mysigt som helst. Och det behöver vi båda två! Åker hellre på det än på mamablogg-galan. Tror jag laddar batterierna bättre på detta sätt!! Hoppas verkligen det blir av! :)

 

Nej, nu är det dags att sova! I morgonbitti är det några extra saker som jag ska komma ihåg! :) 
Sonen ska ha både skridskor och leksak med sig till skolan och dottern ska åka till dagis i pyjamas! :) Pyjamasparty med dans och popcorn står på hennes agenda! :)

Jag och Oscar ska göra ett premiär-besök på ortens öppna förskola! :)

På återseende snaart!
kram/A

#4- Hur tillät jag mig bli så här stor?

Kategori: Allmänt

Ja du, det kan man ju fråga sig!!!

Grundar väl sig en hel del i ursäkterna jag skrev om förut! Men allra mest handlar det ju om 2 saker, mitt känslomässiga ätande och mitt kraftiga sockerberoende!!

Detta beroende kan (faktiskt) jämföras med vilket annat beroende som helst! Abstinens, baksmälla, att vara "hög", ALLT finns där! :/

Tröstätande Är/har vati en stor bov..........

hmm..tuff dag..

Kategori: Allmänt

Har känt mig konstig idag...Ett otroligt, enormt sötsug bla... Efter drygt halva dagen kom jag på vad det kan vara:  PMS!!!!! :O Har inte haft "den tiden på månaden" sen december 2009!!! Har ju dragit ner rejält med amningen nu så det är ju inte konstigt, men ändå inte något jag ser fram emot!
Visar väl sig inom några dagar dock.... har iaf planerat in att äta lite choklad efter vägningen i morgon för att lugna kroppen lite! ;) Känns bra att planera in sånt så att det inte blir någon inpuls-grej för då blir det ju lätt alldeles för stora mängder av det!

Vågen i morgon alltså...får se hur det går! Har legat hela helgen i en envis förkylning. Man går omkring och är riktigt risig, men det bryter inte ut ordentligt! Hade varit bättre om man fick feber ett par dagar och sen går det över!
Har skött mina dagliga propoints och inte rört någon veckobonus eller motionspoints (som vanligt). Tycker inte att det är stor skillnad på det gamla och det nya pointssystemet! Gäller bara att vänja sig vid alla pointsvärden, dom börjar sitta nu men har dom gamla kvar i ryggmärgen så det kn bli lite galet ibland så att jag är tvungen att dubbelkolla! :)

Tuffa dagar för mina tre små hjärtan också...på olika vis. Oscar har varit lika förkyld som mig <3 (inte så konstigt med tanke på hur nära han och jag är varann dygnet runt), Ida har det kämpigt med en hel del trots!! Jobbigt både för henne och mig! <3 Elias har det jobbigt, till och från i skolan. Ska träffas o prata tillsammans med hans fröken i morgon! <3 Värker i mamma-hjärtat när det är tufft...och så tänker man på att han bara går i ettan oxå! Måånga år kvar i skolan!

Från det ena till det andra... Kollat en hel del på mammablogg-galan som jag såå gärna skulle vilja åka på, ett dygn i maj, men vet inte om det är möjligt (med tanke på gubbens jobb) och om jag klarar av att åka ifrån barnen OCH SÅ VET JAG INTE OM JAG KLARAR AV ATT VISA MIG BLAND SÅ MÅNGA MÄNNISKOR MED TANKE PÅ HUR JAG SER UT!! Vet inte hur mycket jag hinner gå ner tills dess...har blivit lite av en eremit här hemma med barnen senaste året!
Får se hur det blir, vet inte när det är sista anmälningsdag heller så...

Ikväll ska jag försöka komma isäng i tid. Såå trött! Sover som prinsessan på ärten nu med tre madrasser, men nu får jag iaf inte ont i höfterna och axlarna! :)

Natti natt, vänner!!

köttbullar med mos

Kategori: Recept



4 port - 11pp/port

800 g potatis
3½ dl lättmjölk
4 tsk flytande margarin
½ dl ströbröd
400 g färs max 10%
½ dl lök, finhackad
1 ägg
(jag hade i lite kryddor oxå)
4 msk lingonsylt

Skala och koka potatisen mjuk. pressa/stompa potatisen, tillsätt 2 dl ljummen mjölk och 2 tsk margarin. Vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ströbröd och 1½ dl mjölk i en bunke, låt det stå ca 10 min. Lägg sedan i färs, lök och ägg. Blanda ihop till en smidig smet. Salta och peppra. Forma små fina köttbullar och stek med resterande margarin. ( Jag fick ut 13 (!) köttbullar /portion)
Servera köttbullarna med mos, lingonsylt och grönsaker.

#3- Mina "ursäkter"

Kategori: Allmänt

Oj oj oj, alla klassiker som finns har jag nog använt! tex.

-På måndag, då jäklar! Så nu kan jag unna mig!!
-Nu har jag redan ätit så mycket och "förstört" hela dagen så då kan jag lika gärna fortsätta!
- bara en till!
- Det är ju faktiskt fredag, lördag, helg, lilllördag osv....
- Jag är ledsen VILL ha choklad
- Jag är arg VILL ha choklad
- Jag är trött VILL ha choklad
- Jag har pms VILL ha choklad

osv, osv......Jag har alltid haft en ursäkt till att äta!! :/

#2-Min barndom ur ett viktperspektiv

Kategori: Allmänt

Vägde drygt 3,3 kg när jag föddes, i augusti 1984. :)

Har aldrig varit smal, ända fram till jag fyllde tonåring var jag normalviktig...När jag fyllde 13 flyttade vi och jag fick byta till en skola där jag endast kände igen EN person.
Hamnade ganska fort i dåligt umgänge och grunden för mitt känslomässiga ätande var lagd...

Finns väl inte så mycket mer att skriva om just barndomen, kommer nog grotta mer i det övriga under de kommande dagarna!

Moussaka

Kategori: Recept


Gott!
4 port- 7 pp/port

400 g färs max 10%
1 dl lök, hackad
1 msk vitlök, hackad
1 msk tomatpuré
4 dl krossade tomater
2 stora auberginer
1 msk olivolja
3 dl lättmjölk
1½ msk vetemjöl
1 ägg
1 dl riven ost max 17%

Hetta upp en stekpanna och bryn lök, vitlök och köttfärs. Tillsätt tomatpuré och bryn 30 sek till. Slå i tomaterna, låt det koka sakta i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar.
Skiva auberginerna i centermetertjocka skivor, pensla dom med oljan och stek på båda sidor.
Slå upp mjölken i en kastrull, vispa i mjölet och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några min. Ta bort den från spisen och vispa ner ägg och ost.
Varva aubergine, ostsås och köttfärs i en ugnsfast form, tillaga i ugn, 190 grader i 30-40 min.
Servera med sallad.

 

#1-Vem är jag?!

Kategori: Allmänt

Hmm..Vem är jag??! Jag är Anna, inne på mitt 27:e levnadsår, bor i en liten byhåla i norduppland och är gift med Erik sen 3,5 år tillbaka och är mamma till 3 underbaringar! Elias 7, Ida snart 4, och Oscar 4,5 månad. Jag är en oftast glad och social tjej som så gott som alltid tar hand om allt och alla andra före mig själv! Jag är omtänksam och pratglad men har med åren utvecklat ett uselt morgonhumör! :)
Jag har tampats med övervikt från tidiga tonåren.

Jag är familjekär, hemma-människa som vill vara nära mina kära! :) Resor och upptäcka världen är aldrig något som jag strävat efter..
Förutom familj och hus så är matlagning och hundar ett stort intresse för mig!

30 bekännelser

Kategori: Allmänt

Hittade denna lista som jag tänkte pyssla lite med dom kommande veckorna! :) Varje dag vete tusan om jag kommer lyckas med, men jag har ju ingen deadline så att säga. självklart kommer det vanliga inlägg och recept oxå!


Dag 1: Vem är jag?
Dag 2: Min barndom ur ett viktperspektiv
Dag 3: Mina "ursäkter"
Dag 4: Hur tillät jag mig bli så här stor?
Dag 5: Min självkänsla
Dag 6: Mitt förhållande till mat
Dag 7: Mitt förhållande till godis/snacks
Dag 8: Motion tidigare i livet
Dag 9: Motion idag
Dag 9: Motion i framtiden
Dag 10: Mina försök till viktnedgång
Dag 11: Människor som har hjälpt
Dag 12: Människor som har stjälpt
Dag 13: Sjukdomar kopplade med övervikten
Dag 14: 10 saker du inte visste om mig
Dag 15: Mina mål
Dag 16: Min metod
Dag 17: Mina förebilder
Dag 18: Hur jag hanterar motgångar
Dag 19: Lycka
Dag 20: Kläder
Dag 21: Drömmar
Dag 22: Vad jag saknar
Dag 23: Det här är jag bra på
Dag 24: Rädslor
Dag 25: Belöningar
Dag 26: Bloggar jag läser
Dag 27: Ett recept
Dag 28: Ätstörningar
Dag 29: Det här är jag stolt över
Dag 30: Min framtid

Jodå! :)

Kategori: Allmänt

Nöjd idag med! Vågen visade -1,5 kg och jag har nu totalt gått ner 7,6 kg på 4 veckor! Känns jättebra!!

Efter mötet var det veckohandling som gällde, har gjort ny matsedel för kommande vecka (onsd-tisd). Ska prova en hel del nya recept som jag självklart kommer rapportera om här! :)

Morgonpromenader är det som gäller nu! Går varje dag efter jag har lämnat dom två äldsta på skola/dagis!
just nu känns det inte så jobbigt, mat och motion flyter på! :)

Kram och godnatt på er